Infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics

Descripció

L'elevada dependència del petroli i el seu preu amb una tendència creixent, a més de la necessitat de reduir les emissions de gasos i partícules en un sector dispers com és el transport, sobre tot en entorns urbans, han fet que en els darrers anys s'hagi impulsat el vehicle elèctric, i que cada cop hi hagi més models disponibles en el mercat.
Aquest vehicles, ja siguin híbrids endollables o elèctrics purs, requereixen d'una infraestructura per a la recàrrega de les seves bateries. Aquesta infraestructura ha de permetre la seva connexió a la xarxa elèctrica d'una manera eficient i segura.
En aquesta sentit, un primer objectiu del curs és descriure els tipus de vehicles elèctrics, així com la normativa que especifica les característiques i condicions de funcionament dels punts de càrrega i de la connexió entre la infraestructura i el vehicle.
El segon objectiu és explicar la recent aprovada ITC-BT-52 "Instalaciones con fines especiales. Infraestructura para la recarga de vehículos eléctricos" del REBT, on s'especifiquen els requisits i condicions tècniques d'aquest tipus d'instal·lacions.

Programa

1. Vehicles elèctrics (3 h)

1.1 Motivacions per la seva introducció
1.2 Tipus de vehicles elèctrics
1.3 Modes de recàrrega (UNE-EN 61851)
1.4 Connexió a la xarxa elèctrica:
1.5 Connectors (UNE-EN 62196)
1.6 Impacte del vehicle a la xarxa elèctrica

2. Punts de càrrega (2 h)

2.1 Tipus de punts de càrrega disponibles
2.2 Funcionalitats
2.3 Sistemes de gestió
2.4 Exemples

3. Infraestructura de recàrrega (5 h)

3.1 ITC-BT-52
3.2 Requisits generals de la instal·lació
3.3 Exemples d'instal·lacions: Públics. Privats

Professorat

Coordinador: Roberto Villafáfila. Dr. Enginyer Industrial. Cap d'àrea d'Enertrònica del CITCEA-UPC. Professor del departament d'Enginyeria Elèctrica de la UPC.
Joan Pallisé. Enginyer Tècnic Industrial. Circutor.
Francisco Vallecillos. Enginyer Indutrial. EVectra.

Cursos relacionats