Auditoria i gestió energètica en indústria

  • Àrea: Energia
  • Modalitat: Híbrid
  • Data inici: 24/10/2016
  • Localització: Barcelona

Descripció

El passat 12/02/2016 es va publicar el Reial Decret 56/2016 sobre eficiència energètica. Aquest decret estableix l'obligació de dur a terme una auditoria energètica a les empreses que no siguin pimes, i que s'haurà de realitzar cada quatre anys a partir de la data de l'auditoria energètica anterior.

Aquestes auditories permeten detectar les operacions dins dels processos que poden contribuir a l'estalvi i l'eficiència de l'energia primària consumida, així com optimitzar la demanda energètica de la instal·lació. Així mateix , es refereixen a l'ús i la diversificació de les fonts energètiques, incloent l'optimització per canvi de combustible.

L'acreditació dels auditors energètics és fonamental per al correcte funcionament d'un mercat transparent i orientat a la qualitat a Europa, constituint l'eina establerta a escala internacional per generar confiança sobre l'actuació dels verificadors de qualsevol activitat. Per aconseguir aquesta confiança i credibilitat, aquest Reial Decret estableix els requisits que han de complir els auditors energètics i les auditories.

D'altra banda, ens trobem la gestió energètica que és un procediment organitzat de previsió i control del consum d'energia, que té com a finalitat obtenir la major eficiència en el subministrament, la conversió i la utilització de la energia, sense disminuir el nivell de prestacions. La gestió energètica es val de l'auditoria energètica però va més enllà: PLANIFICA la implementació de les mesures d'estalvi, IMPLANTA les mesures d'estalvi definides en l'auditoria energètica, COMPROVA els estalvis obtinguts amb l'aplicació de les mesures i ACTUALITZA l'estratègia planificada.

Actualment les diferents administracions estan publicant licitacions de servei energètic i/o gestió energètica on l'auditoria energètica està inclosa.

A partir d'aquest marc normatiu i la tendència actual de les diferents administracions s'ha elaborat una proposta formativa que garanteixi els coneixements teòrics i pràctics necessaris per acreditar una qualificació tècnica adient per ser auditor i/o gestor energètic en edificació.

El coneixement teòric es garanteix amb un programa formatiu que recull els continguts especificats en el Reial Decret en l'àmbit de l'edificació, mentre que el coneixement pràctic s'adquirirà amb la realització d'una auditoria real d'un equipament.

Al finalitzar el curs els participants hauran adquirit els coneixements teòrics i pràctics necessaris per realitzar auditories energètiques en indústries.

Bonificació de la Formació Contínua
El COEIC s'ha acreditat com a entitat organitzadora per a gestionar gratuïtament la bonificació de la Fundació Tripartita a la Formació Contínua dels cursos organitzats pel Servei de Formació.

Programa

1. L'energia en els processos industrials
Conceptes clau. Classificació dels processos industrials. Mesures d'eficiència energètica
2. Forns en indústria
Conceptes clau. Components. Mesures d'eficiència energètica. Exercici
3. Cogeneració i turbines
Tecnologies de generació i recuperació. Balanços. Legislació. Metodologia. Exemples
4. Vapor i condensats
Conceptes clau. Components. Mesures d'eficiència energètica. Exercici
5. Mesura de les variables energètiques I
Marc legal a nivell de RITE respecte a exigències d'eficiència. Repàs temes de precisió, resolució, tolerància, ..., característiques importants en el moment d'haver adquirit o utilitzat un equip. Repàs dels principals tipus de sensors que utilitzen els equips de mesura tèrmica, a nivell de mesura de temperatura, cabal i termografia. Mesures de qualitat de la combustió
6. Equips i instrumentació per al càlcul del rendiment d'instal·lacions tèrmiques II
Metodologies per a la mesura de temperatura a camp. Petites demostracions de mesura per a la visualització dels errors comesos. Metodologies per a la mesura de cabal a camp. Metodologies per a la determinació de potencia/energia útil. Metodologia per a la mesura de cabal d'aire. Posada en pràctica amb mesures sobre demostrador hidràulic, càlcul de potències i energies tèrmiques.
7. Equips i instrumentació necessària per mesurar el consum d'equips elèctrics
Conceptes elèctrics. Detalls instal·lació equips de mesura. Lectures de consum. Tipus de registres. Interpretació de la factura elèctrica. Potència contractada. Potència facturada. Factor de càrrega. Energia consumida. Tarifes. Energia reactiva. Discriminació horària. Mesura i anàlisi de registres. Punts de mesura. Mesures elèctriques. Anàlisi de registres. Mesures elèctriques sobre prototips que simulen instal·lacions reals
8. Interpretació de les dades elèctriques registrades
Cas pràctic. Mesures elèctriques. Anàlisi de registres
9. Motors elèctrics
Conceptes bàsics. Tipologies. Accionaments: bombes i ventiladors. Variadors de freqüència. Casos d'èxit
10. Enllumenat.
Conceptes clau. Components. Mesures d'eficiència energètica. Exercici
11. Aire Comprimit
Principis teòrics d'Aire Comprimit. Equips de generació i tractament. Regulació. Fuites d'aire i sobrepressió. Casos d'èxit. Optimització d'AC en maquinària i processos industrials
12. Hidràulica
Fluïts tèrmics: Circuits d'oli
13. Fred industrial i assecat I
Equips i tecnologies. Components del cicle frigorífic. Tractament d'aire: deshumectació (assecatge industrial)
14. Fred industrial i assecat II
Equips i tecnologies. Components del cicle frigorífic. Tractament d'aire: deshumectació (assecatge industrial)
15. Auditoria energètica en el Transport

Professorat

Coordinador: Sergi Pérez. Dekra