Formació pràctica del mètode Hazop d'anàlisi de riscos

Descripció

La metodologia d'Anàlisi Funcional d'Operabilitat (en anglès HAZOP (Hazard and Operability Study) és una tècnica d'anàlisi de risc de procés basada en sistemes i paraules guia. S'utilitza per a identificar i estudiar riscos d'operacions i processos potencialment perillosos i assegurar-ne la seva seguretat i efectivitat operativa.
La metodologia HAZOP és la tècnica d'anàlisi més utilitzada al món a les indústries química, farmacèutica, petroliera i nuclear entre d'altres. S'utilitza durant les fases de disseny d'un nou procés o projecte, en cas de modificacions d'importància i en revisions d'operacions existents.

Es tracta d'un mètode deductiu d'anàlisi semi-qualitativa de sistemes per detectar desviacions que comportin un risc no tolerable a partir del quals es defineixen plans d'acció de prevenció i de gestió d'aquestes desviacions i, per tant, del risc que comporten. També funciona com a plataforma bàsica per a la preparació operacional d'una nova instal.lació, assegurant-ne l'operabilitat, o com a mecanisme per a identificar i prioritzar oportunitats de millora d'un negoci productiu.
El curs inclou exercicis i exemples pràctics que il.lustren cada un dels aspectes teòrics de l'estudi HAZOP. Els participants i el facilitador també treballaran un cas pràctic sencer, de manera conjunta, per a enfortir i clarificar conceptes i transmetre als participants elements bàsics que necessiten per a poder liderar amb èxit sessions en un entorn real.

Els objectius d'aquest curs, de caràcter eminentment pràctic, són:
- Enfortir els conceptes bàsics i coneixements generals de gestió de risc tècnic en operacions industrials.
- Entendre el context en què s¿aplica la tècnica HAZOP (Anàlisi de Risc i Operabilitat) en relació a d'altres tècniques d'anàlisi de risc per a projectes en instal.lacions existents i noves.
- Identificar els elements clau necessaris per a preparar i facilitar sessions HAZOP incloent-hi patrocini i comunicació, perfil dels participants, material i temps necessaris, equip de treball i instal.lacions entre d'altres.
- Saber desglossar els sistemes objecte d'estudi en nodes i a programar sessions en detall.
- Aprendre a seleccionar paraules guia segons el tipus de sistema objecte d'estudi.
- Aprendre a utilitzar i a calibrar matrius de riscos avaluant risc inherent i residual de les desviacions resultants de l'anàlisi.
- Usar plantilles i entendre programes de captació d'informació durant les sessions HAZOP
- Entendre la jerarquia d'accions de prevenció i gestió de riscos i de com aquestes es poden integrar al context operatiu.
- Entendre la importància del procés d'implementació de les accions resultants de l'anàlisi i de com aquestes es poden integrar a la dinàmica de gestió del negoci.
- Saber fer un informe HAZOP i incrementar la confiança per a preparar i liderar sessions.
- Compartir lliçons apreses del què funciona, del què no i perquè i de quins elements són crítics, en general, per a l'èxit de les sessions, segons l'experiència del facilitador i dels participants.
- Identificar metodologies d'anàlisi de risc adicionals, donar-ne una visió general i entendre a quines situacions apliquen.
- Promoure el concepte de perfil de riscos d'un negoci i de la necessitat de gestionar-los de manera integrada i consistent amb els resultats de les avaluacions de risc dins l'empresa.
- Promoure el lideratge en la gestió de riscos a l'empresa.


DESTINATARIS

El curs està principalment dirigit a professionals que exerceixin activitats relacionades amb processos de producció, manteniment, projectes, seguretat i enginyeria tan a les seves empreses com a empreses de serveis.

Programa

1. Introducció a la gestió tècnica de riscos
2. Objectius i abast d'un estudi HAZOP
3. El paper del líder HAZOP
4. Preparació de sessions HAZOP
5. Desenvolupament de les sessions de HAZOP
6. Documentació i seguiment del resultat de les sessions
7. Altres tècniques d'avaluació de riscos i altres usos de la tècnica HAZOP

Professorat

Ramon Camps. Enginyer Industrial. Consultor en Operacions