Lean Planning. Planificació i programació Lean

Descripció

Des de la introducció del pensament a les empreses del Lean Management, conceptes derivats dels sistemes de Toyota, s'estan revolucionant no tan sols els sistemes de producció (Lean Manufacturing), sinó totes les diferents operacions de la cadena de subministrament, constituint el concepte de Lean Supply Chain Management (Lean Distribution, Lean Buying-Supplying, Lean Planning, Lean Warehousing,..).

La incorporació dels conceptes "Lean" als sistemes de planificació de les compres, la producció i la distribució, ha fet augmentar la velocitat de canvi en les formes de la gestió de la distribució en les empreses.
Els sistemes "Lean" de planificació i programació són conceptes molt simples que no requereixen de complexes aplicacions informàtiques, però que representen un canvi cultural important en la relació entre departaments, així com en el rol de la funció de planificació i programació en les empreses.

Per aquest motiu, durant el curs repassarem els sistemes de planificació mes tradicionals (estocs per punt de comanda, sistemes mes informàtics MRP-ERP,..) per a contraposar els seus criteris i relacions funcionals entre departaments enfront del sistemes de planificació Lean.

Així mateix diferenciarem els diferents sistemes de planificació Lean al treballar contra comanda, contra demanda (reposició), o contra estoc. La programació del dia es realitza de forma simple (i visual) treballant contra el client immediat posterior en la cadena de subministrament (sistemes pull).
Les previsions de vendes no s'utilitzaran per a confeccionar la programació i llençar ordres d'aprovisionament, producció o distribució, sinó per a dimensionar correctament els recursos al llarg de la cadena de subministrament (estocs, maquinaria, personal,...).

Les sessions es desenvoluparan amb un debat intern entre els assistents, i suportat amb el desenvolupament de casos i exercicis.
El curs incorpora un ampli gama de Exercicis pràctics i Jocs explicatius pràctics del sistemes de planificació en distribució, producció i aprovisionament.
En el mètode del cas i exercicis és essencial que l'estudiant assumeixi un paper actiu i que mitjançant la preparació prèvia, la discussió en el grup i les orientacions del professorat arribi a unes conclusions.

Es tracta d'un curs de 42 hores presencials i 40 hores de treball a casa.

Programa

1. Lean Management: Estratègies d'operacions i logística.
2. Lean Project: Planificació de projectes sota una òptica Lean.
3. La funció de planificació i programació en el sistemes Lean.
4. Sistemes de gestió Lean.
5. Utilització de l'eina Value Stream Map (V.S.M.) per establir els criteris de planificació.
6. La gestió de la demanda sota una perspectiva Lean.
7. Gestió d'estocs per Punt de comanda.
8. El Pla Mestre de Planificació (M.P.S.) gestionat sota una perspectiva Lean.
9. Disseny Lean de les estructures de producte i de procés (B.O.M.)
10. Sistemes informàtics de planificació: M.R.P.-D.R.P (paquets E.R.P.'s)
11. Disseny estratègic de la planificació al llarg de la cadena de subministre (Punts de desacoblament, Punt de penetració de comanda, Punts d'inventari, Punt de customització, Punt del pacemaker,....)- Planificació per colls d'ampolla. (T.O.C.)
12. Tècniques de planificació i programació Lean.
12.1 Sistemes Pull per supermercat, per seqüència, per pull mixta.
12.2 Establiment de la seqüència de treball (EPEx- Every Part Every....)
12.3 Agrupació de processos en Loops
12.4 Dimensionat i rol dels estocs: punts buffers, punts de supermercat,..
12.5 Anivellat i determinació de la seqüència (Heijunka).
12.6 Pacemaker (marcador de pas): localització i disseny del punt des de on es programa i es regeix el ritme aigües amunt i aigües avall.
12.7 Disseny de targetes (físiques o informàtiques), contenidors i espais Kanban.
13. Motius d'èxit i fracàs del sistemes de planificació Just In Time (JIT)
14. Exercicis pràctics i Jocs explicatius pràctics del sistemes de planificació en distribució, producció i aprovisionament.
15. Exercicis pràctics de planificació i programació.

Professorat

Coordinador:
August Casanovas. Enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya.
Doctor per la UPC en Direcció i Administració d'Empreses.
Màster en Direcció i Administració d'Empreses a ESADE. Postgraus de Direcció d'Operacions i Logística per la Chicago Northwestern University i la Universitat Estatal de Michigan (EUA). Programa de Direcció General (PDG) a IESE.
Director d'Operacions i Logística a companyies multinacionals dels sectors: industrial (Grup CELSA), cosmètica (COTY ASTOR), farmàcia (ALMIRALL PRODESFARMA) i gran consum (RALSTONPURINA, SCHWEPPES, CAMP-BENCKISER).
Soci Fundador, Expert i Senior Faculty Member del Institut Lean Management.

Cursos relacionats