Descripció

En acabar el curs els assistents han de ser capaços d'entendre i donar resposta a les següents preguntes:

Puc mantenir, sense preocupar-me més d'ella, una màquina que abans de l'1.7.2003 estava treballant en una zona classificada ATEX?
I si la seva posada en servei és posterior a l'1.7.2003?
O hauria de fer alguna cosa per mantenir-les treballant a la zona ATEX?
Aquest alguna cosa? en què consisteix?
O hauria de comprar una màquina nova amb marcat CE per la directiva 94/9/CE?
Una màquina que manegi substàncies inflamables susceptibles de poder originar una explosió,
Ha de declarar que compleix també la directiva 94/9/CE? O simplement ha de resoldre els riscos d'explosió sota l'òptica de la directiva de màquines, 2006/42/CE?
Dona igual si l'atmosfera potencialment explosiva que entra en contacte amb la màquina està generada pel procés d'aquesta o per un altre equip de treball diferent?
Si qui origina l'atmosfera explosiva és la pròpia màquina, el fabricant ha de fer una classificació de zones a l'interior de la màquina?
Però en definitiva, què cal fer en els diferents casos en què equips de treball hagin de treballar en zones classificades ATEX o en contacte amb atmosferes explosives pròpies?

També han de ser capaços de:
Decidir quines mesures tècniques cal incorporar a l'equip de treball (si és que cal incorporar alguna) i com justificar-les en el Document de Protecció contra Explosions. Comprovar si les mesures tècniques previstes s'han incorporat correctament.

Aquest curs va dirigit a:
(Sempre que es tracti de maquinària destinada a utilitzar substàncies inflamables o a treballar en una zona classificada ATEX)
Responsables de producció i enginyeria d'usuaris de maquinària industrial. Fabricants de maquinària.
Enginyeries que assessorin als usuaris i fabricadors de maquinària. Responsables i tècnics de prevenció de riscos laborals. Usuaris en general de maquinària industrial. Responsables de manteniment.

Programa

1. Marc legal aplicable.
La Directiva de Màquines i el requisit essencial de seguretat i salut 1.5.7. Les directives ATEX de fabricant i usuari (94/9/CE i 1999/92/CE). El reglament CE 765/2008. Les normes harmonitzades. Recomanacions en les Guies d'aplicació de la Comissió Europea.

2. Fonts d'ignició en un equip no elèctric. Fonts d'ignició més freqüents en la indústria. Altres fonts d'ignició. Identificació de fonts d'ignició.

3. Criteris d'actuació en les diferents normes:
Les zones classificades ATEX. La Norma EN 1127-1. La Norma EN 13463 i les seves principals parts:
Part 1- Requisits i metodologia bàsica; Part 5-Seguretat constructiva. Part 6- Control de fonts d'ignició; El IPL (nivell de prevenció de la ignició); Part 8- Immersió en líquid. Les altres parts de la Norma EN 13463.

4. Cas pràctic: equip de treball en una atmosfera potencialment explosiva.
Plantilla proposada per documentar la solució. Llista de comprovació d'actuacions necessàries. Selecció de mesures tècniques.

Professorat


Alfons de Victoria  Enginyer Industrial. Consultor