Descripció
El curs començarà amb un breu repàs contextual de com es defineixen les diferents tipologies d'autoconsum a la legislació vigent i com està evolucionant.
A partir d'aquí i a través d'experiències reals, recórrer el camí que suposen: a nivell administratiu, tècnic i de gestió. Veurem el procés per demanar els permisos d'accés i connexió necessaris i el contracte tècnic d'accés. També a nivell de documentació necessària per la tramitació.
Passant a un apartat de gestió técnica en monitorització de dades i càlculs d'optimització tant per fer prèviament estimacions com amb dades reals, incloent la incorporació de bateries.
Finalment, veurem exemples reals amb dades a nivell energètic i econòmic del funcionament de diferents comunitats energètiques i autoconsums col·lectius.
Programa
1. Comunitat d'energia renovable, autoconsum col·lectiu, comunitat ciutadana: conceptes i aplicacions
2. Context normatiu i regulatori
3. Instal·lació: permisos, requisits i esquemes
4. Tramitació: acord de repartiment, modalitats de repartiment i models
5. Gestió: contractació, facturació, acords entre les parts. Paper del representant dels associats.
6. Monitorització: fonts de dades, perfils, càlculs necessaris
7. Optimització: objectius segons aplicació, càlculs d'optimització energètica i econòmica.
8. Optimització: incorporació de bateries.
9. Exemples en funcionament: cooperatives, administracions públiques, indústries, ciutadans.
Professorat
Teresa Sanjuan Enginyera Industrial amb 10 anys d'experiència en diferents àmbits relacionats amb la sostenibilitat ambiental com són l'energia fotovoltaica, la depuració d'aigües i els vehicles elèctrics.
Actualment Responsable d'operacions a Elecsum, empresa dedicada a la gestió de comunitats energètiques i operadora de punts de recàrrega de vehicles elèctrics.