Seguretat elèctrica a les instal·lacions. Utilitzes una protecció adequada a la teva instal·lació?
- Àrea: Enginyeria
- Modalitat: Presencial
- Data inici: 27/04/2017
- Localització: Demarcació de Girona
Descripció
Avui dia no podem imaginar un món sense energia elèctrica, que està present en tots els àmbits de la vida. No obstant això, el cos humà sofreix danys quan li travessa el corrent elèctric. Per això existeix la protecció diferencial. La protecció diferencial està definida en el RBT com una protecció per tall automàtic de l'alimentació, que protegeix a les persones i instal·lacions en cas de contacte indirecte (en cas de tocar una massa normalment no activa, que té una derivació des d'un conductor actiu) o en cas de contacte directe amb un conductor actiu del sistema (protecció complementària).
Des de l'inici de l'ús de l'electricitat, s'ha estudiat l'efecte del corrent elèctric sobre el cos humà. Com a resultat va aparèixer en 1974 l'IEC 479 (última revisió en 2005), en la qual s'analitza la impedància del cos humà i els efectes del pas del corrent. Amb aquest coneixement s'estableixen els límits de corrent i temps als quals pot estar exposat una persona sense sofrir danys.
La protecció diferencial serveix per tallar el subministrament elèctric a un consumidor o consumidors que tenen defecte a terra. Amb això s'evita el risc de circulació de corrent de defecte a través d'una persona durant més temps del que pugui suportar.
Els diferents corrents de defecte que es poden produir en un consumidor condicionen el tipus de diferencial a utilitzar, segons existeixi consumidors AC purs o bé que tinguin, components de contínua (bé components polsants o bé components de corrent continu pur).
Bona part dels trets intempestius en una instal·lació són deguts a una falta de coordinació de selectivitat entre les proteccions diferencials.
Una altra causa dels trets de la protecció diferencial són produïts pels corrents d'alta freqüència (fonts commutades) o transitoris (sobretensions induïdes, connexió de circuits, tret de proteccions) són eliminades de la xarxa a través dels filtres EMI (instal·lats en fonts commutades, convertidors), amb això circulen corrents de forma desequilibrada i en molts casos amb una intensitat suficient per disparar les proteccions diferencials.
La necessària productivitat al costat d'una major exigència en seguretat per a les persones i instal·lacions, requereixen un subministrament elèctric ininterromput, així com un control preventiu de tots els paràmetres que poden influir en la fiabilitat i seguretat d'aquest.
Per poder controlar la continuïtat de servei és necessària el monitoratge del corrent diferencial.
Els corrents de fugida es produeixen per molts aspectes coneguts i en moltes ocasions, s'arriba als límits d'aquesta, podent-se haver evitat amb una acció de manteniment preventiu a temps.
Per poder evitar els trets diferencials per causes de la derivació de corrent de fugida, es necessita un monitoratge constant i uns preavisos per realitzar les accions de manteniment oportunes.
Programa
1. Efectes del corrent elèctric.
2. Com protegir-se. Què és la protecció diferencial.
Tipus de sistemes: TT, TN i IT
3. Tipus de protecció diferencial:
Diferencial tipus AC
Diferencial tipus A
Diferencial tipus B
4. Problemes habituals.
Trets intempestius
Incidència del corrent continu en les instal·lacions
5. Elecció de la protecció adequada per a cada tipus d'instal·lació
6. Anticipar-se al risc
7. Alternativa a la protecció diferencial
Introducció al sistema elèctric aïllat de terra (IT). Avantatges dels sistemes elèctrics aïllats de terra (IT) enfront dels llocs a terra (TT/TN).
Professorat
-Josep M. Cisa, responsable de Catalunya de BENDER Iberica. Enginyer de vendes amb més de 10 anys d'experiència en la indústria, especialista en assessorament tècnic a empreses amb característiques especials.
-Thomas Nuño, gerent de BENDER Iberica i membre del consell assessor del Grup Bender, porta treballant 30 anys en sistemes de seguretat elèctrica, tant en sistemes elèctrics aïllats de terra IT com en sistemes elèctrics TN i TT. Imparteix cursos i classes sobre seguretat elèctrica i és membre del comitè AEN/CTN 82/SC 4 Metrologia elèctrica de AENOR, de l'Associació d'Enginyeria Hospitalària i de la Unió Espanyola Fotovoltaica.