RAMS (reliability availability maintainability safety)

  • Àrea: Enginyeria
  • Modalitat: Presencial
  • Data inici: 21/06/2018
  • Localització: Delegació del Vallès

Descripció

Fonaments bàsics sobre les tècniques de disseny i gestió RAMS

L'enginyeria RAMS és una de les disciplines tècniques que més interès i auge està vivint els últims anys. El seu ús i implantació en els departaments tècnics i de qualitat, permet el disseny i anàlisi de la fiabilitat, la disponibilitat, la mantenibilitat, la seguretat i el risc d'instal·lacions o productes normalment complexos, i on diferents àrees tècniques convergeixen: mecànica, electricitat, química, electrònica, programari, etc. D'aquesta manera, l'enginyeria RAMS persegueix analitzar i predir de manera qualitativa i quantitativa la capacitat d'una instal·lació o producte d'exercir correctament l'activitat i funcions per les quals ha estat dissenyat i fabricat, de manera sostinguda en el temps. D'altra banda, defineix i dissenya les estratègies de manteniment (tant preventiu com correctiu) sobre instal·lacions o equips, així com les maneres de fallada, abordant en aquest últim els conceptes de la seguretat i risc.

Programa (8 hores)

Breu història. Institucions.

Esdeveniments.

Legislació i marcs normatius de referència. Introducció i conceptes bàsics.

El pla RAMS. Gestió i definició d'objectius.

Cicle de vida d'un projecte.

Tècniques d'aplicació i anàlisi RAMS.

Càlcul de la fiabilitat, disponibilitat i mantenibilitat.

Anàlisi modal de fallades FMECA i FTA. Gestió i avaluació del risc, PHA, Hazard Log, IHA, SHA, CHA.

Gestió de la configuració i qualitat del Programari. Cas Pràctic. Desenvolupament d'una anàlisi RAMS i Safety Casi.



El programa Fonaments bàsics sobre les tècniques de disseny i gestió RAMS, va dirigit a aquells professionals que, sense experiència prèvia, vulguin tenir una visió clara sobre els conceptes bàsics de l'enginyeria RAMS i, entendre que aportació pot tenir en la cadena de valor de la seva empresa: Responsables i Enginyers de Qualitat, Directors tècnics, directors de R + D, directors d'Operacions, Responsables o enginyers de sistemes o instal·lacions, disseny electrònic, maquinari o programari.



Docents:

Guillem Ballesta, RAMS Manager des del 2012 - Sector Transport. Enginyer Industrial. Màster en RAMS ferroviari.
Carles Geli, Director Tècnic - Sector Transport. Enginyer tècnic industrial, enginyer Electrònic i Enginyer deTelecomunicacions. MBA per ESADE i Babson College (Boston). Professor del Màster en Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctric de la Universitat Politècnica de Catalunya.


Sectors d'aplicació:

Indústria del transport: aeronàutica, sector ferroviari, sector de l'automoció.

Indústria de l'energia: centrals nuclears, extracció i tractament de petroli, generació i distribució d¿energia elèctrica, renovables i gas.

Indústria militar.

Indústria química: plantes químiques de procés.

Instal·lacions de producció manufacturera i logística.

Indústria de les telecomunicacions.

Informació addicional

Fins a la data el sistema universitari espanyol no inclou una titulació que acrediti o divulgui de forma reglada, els coneixements necessaris d'un enginyer RAMS. A aquesta situació, sumat a l' increment exponencial de la complexitat de les instal·lacions i productes gràcies a l'evolució tecnològica de les últimes dècades, fa que l¿enginyeria RAMS sigui una disciplina amb fort creixement en sectors on per la seva naturalesa / 1 / la disponibilitat dels sistemes és clau del propi funcionament, / 2 / presenta fortes costos de manteniment, / 3 / la vida humana està en joc o, / 4 / on el cicle de vida del producte és extremadament llarg.