Flexibilitat de la demanda. Introducció i oportunitats de negoci

  • Àrea: Energia
  • Modalitat: Presencial
  • Data inici: 19/02/2020
  • Localització: Barcelona

Descripció

El curs pretén donar una visió introductòria global sobre l'estat actual i tendències que envolten el concepte de flexibilitat de la demanda, així com les expectatives d'oportunitats de negoci futures.

Arrel dels recents canvis regulatoris i legals, la flexibilitat de la demanda està guanyant un lloc cada vegada més preeminent en l'agenda energètica. A nivell pràctic però, molts actors del sector no estan segurs com els acabarà impactant aquesta transformació. De què parlem quan ens referim al concepte de flexibilitat de la demanda? Quines regulacions actuals i previstes impactaran el desenvolupament del sector? Quins noves oportunitats de negoci generarà la disrupció de la flexibilitat de la demanda en el sector elèctric? De quina manera pot impactar la flexibilitat de la demanda als costos energètics d'un consumidor actiu?
Al llarg de la formació s'introduiran els conceptes principals al voltant de la flexibilitat de la demanda combinats amb casos pràctics presentats per diversos agents del sector que ens ajudaran a traduir la teoria presentada en casos d'ús tangibles.
Al finalitzar el curs, els participants hauran adquirit els coneixements bàsics a nivell regulatori, tècnic i de negoci al voltant del concepte de flexibilitat de la demanda i el seu estat actual al Mercat Espanyol.
El curs està dirigit a responsables de negoci / producte d'empreses de solucions energètiques que vulguin plantejar nous models de negoci al voltant de la flexibilitat de la demanda així com a enginyers / tècnics que vulguin entendre com la flexibilitat energètica pot ajudar a reduir els seus costos energètics, enginyeries i consultories del sector energètic.

Programa

1. Flexibilitat de la demanda: conceptes bàsics
Què és la flexibilitat de la demanda?
D'on prové la flexibilitat de la demanda? Tipologia de recursos.
Per què és important la flexibilitat de la demanda?

2. Flexibilitat de la demanda: regulació
Marc legal actual a nivell Europeu
Marc legal actual a nivell Espanyol
Barreres i oportunitats de futur

3. Flexibilitat de la demanda: mercat elèctric
El rol dels DERs en el sistema elèctric
La figura de l'agregador
Participació dels DERs en el mercat elèctric
Cas pràctic 1: Mercats locals d'energia. Projecte IREMEL (tbc)
Cas pràctic 2: DSO (tbc)

4. Flexibilitat de la demanda: tecnologia
Cadena de valor en la provisió de serveis de flexibilitat
Actors de referència en el sector i models de negoci
Cas pràctic 3: tecnòleg (tbc)

5. Flexibilitat de la demanda: consumidors
El consumidor actiu i els DERs
Les comunitats locals d'energia
Com calcular el potencial de flexibilitat d'una instal·lació?
Cas pràctic 4: consumidor (tbc)

Programa detallat 2020

Professorat

Pep Salas. Enginyer i doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya. Fundador i Responsable d'Innovació i Projectes Singulars de KM0.Energy així com fundador de la plataforma de coneixement i divulgació de Smartgrid.cat

Cursos relacionats