Descripció

El curs proporciona una visió general sobre la "nova economia de l'espai", paradigma a nivell global generat per l'accés generalitzat a dades de les constel·lacions de satèl·lits de telecomunicacions, de navegació i d'observació de la terra.
A través de presentacions, casos d'ús, tallers i una visita a empreses, el curs permet familiaritzar-se amb les nombroses aplicacions dels satèl·lits i copsar les oportunitats que obren en sectors com la mobilitat i la logística, les infraestructures, el turisme, el medi ambient, la gestió de recursos agrícoles, ramaders, forestals i hídrics, de zones urbanes, de les costes, dels incendis, dels esdeveniments climàtics extrems i les assegurances.

El curs va dirigit a enginyers i altres professionals que vulguin copsar les oportunitats que obre l'accés lliure a dades dels satèl·lits per a la cartografia, el monitoratge i la transmissió de dades sobre nombrosos processos, tant naturals com antropogènics, i l'ajuda a la presa de decisions amb impacte mediambiental i econòmic en molts sectors.

NOTA: es recomana als participants que considerin inscriure's també al New Space Economy Congress que es celebra els dies 1 i 2 d'octubre a la Llotja de Mar de Barcelona (inscripció gratuïta): https://www.newspacecongress.cat

Programa

1. Polítiques i economia de l'espai:

1.1 Principals actors, estratègies de governs i empreses, pressupostos i cadena de valor a nivell global. Upstream i Downstream.
1.2 El paradigma NewSpace: noves iniciatives privades i fonts de finançament de startups.
1.3 La estratègia NewSpace de Catalunya i el seu ecosistema.

2. Gestió de projectes en el sector espacial:

2.1 Un sistema espacial: principals components.
2.2 Òrbites i tipus de satèl·lits.
23 Anàlisi de missió i procés de disseny, construcció, validacions i operacions, final de vida.
2.4 La revolució de les constel·lacions en òrbita baixa.
2.5 Gestió del risc, nivells TRL, gestió dels costos.
2.6 Propietat intel·lectual i transferència de tecnologia.
2.7 Fusió de dades. Ciberseguretat i espai.

3. Aplicacions i casos d'ús:

3.1 Comunicacions espacials per connectar tot el territori:
- Transport i logística
- Ramaderia
- Boscos
- Ciutats intel·ligents

3.2 Observació de la terra:
- Agricultura / Aqüicultura
- Anàlisi territori, aigua, costes, infraestructures
- Turisme
- Mobilitat i gestió´ de l'energia
- Canvi climàtic i medi ambient
- Emergències i assegurances

3.3 Posicionament, navegació i sincronització:
- Posicionament precís
- Casos d'ús en mobilitat, gestió de flotes, aeronàutica, transaccions financeres, assegurances, agricultura de precisió, ramaderia i gestió forestal.

4. Visita de les empreses isardSAT i Lobelia de la cadena de valor "dades de satèl·lits"informació per presa de decisions" situades al districte 22@ de Barcelona.

Professorat


Joan de Dalmau i Mommertz  Enginyer Industrial. Professor a la International Space University.
Experts en la estratègia NewSpace, de la Generalitat de Catalunya i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).
Experts en les noves aplicacions dels satèl·lits, de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), de l'IEEC, de la UPC i de vàries empreses.