La nova economia de l'espai (New Space): Aplicacions multisectorials de les dades dels satèl·lits de telecomunicacions, navegació i observació de la terra. Curs Presencial/Online en directe
- Àrea: Transformació Digital
- Modalitat: Híbrid
- Data inici: 30/09/2024
- Localització: Barcelona
Descripció
El curs proporciona una visió general sobre la "nova economia de l'espai", paradigma a nivell global generat per l'accés generalitzat a dades de les constel·lacions de satèl·lits de telecomunicacions, de navegació i d'observació de la terra.
A través de presentacions, casos d'ús, tallers i una visita a empreses, el curs permet familiaritzar-se amb les nombroses aplicacions dels satèl·lits i copsar les oportunitats que obren en sectors com la mobilitat i la logística, les infraestructures, el turisme, el medi ambient, la gestió de recursos agrícoles, ramaders, forestals i hídrics, de zones urbanes, de les costes, dels incendis, dels esdeveniments climàtics extrems i les assegurances.
El curs va dirigit a enginyers i altres professionals que vulguin copsar les oportunitats que obre l'accés lliure a dades dels satèl·lits per a la cartografia, el monitoratge i la transmissió de dades sobre nombrosos processos, tant naturals com antropogènics, i l'ajuda a la presa de decisions amb impacte mediambiental i econòmic en molts sectors.
NOTA: es recomana als participants que considerin inscriure's també al New Space Economy Congress que es celebra els dies 1 i 2 d'octubre a la Llotja de Mar de Barcelona (inscripció gratuïta): https://www.newspacecongress.cat
Programa
1. Polítiques i economia de l'espai:
1.1 Principals actors, estratègies de governs i empreses, pressupostos i cadena de valor a nivell global. Upstream i Downstream.
1.2 El paradigma NewSpace: noves iniciatives privades i fonts de finançament de startups.
1.3 La estratègia NewSpace de Catalunya i el seu ecosistema.
2. Gestió de projectes en el sector espacial:
2.1 Un sistema espacial: principals components.
2.2 Òrbites i tipus de satèl·lits.
23 Anàlisi de missió i procés de disseny, construcció, validacions i operacions, final de vida.
2.4 La revolució de les constel·lacions en òrbita baixa.
2.5 Gestió del risc, nivells TRL, gestió dels costos.
2.6 Propietat intel·lectual i transferència de tecnologia.
2.7 Fusió de dades. Ciberseguretat i espai.
3. Aplicacions i casos d'ús:
3.1 Comunicacions espacials per connectar tot el territori:
- Transport i logística
- Ramaderia
- Boscos
- Ciutats intel·ligents
3.2 Observació de la terra:
- Agricultura / Aqüicultura
- Anàlisi territori, aigua, costes, infraestructures
- Turisme
- Mobilitat i gestió´ de l'energia
- Canvi climàtic i medi ambient
- Emergències i assegurances
3.3 Posicionament, navegació i sincronització:
- Posicionament precís
- Casos d'ús en mobilitat, gestió de flotes, aeronàutica, transaccions financeres, assegurances, agricultura de precisió, ramaderia i gestió forestal.
4. Visita de les empreses isardSAT i Lobelia de la cadena de valor "dades de satèl·lits"informació per presa de decisions" situades al districte 22@ de Barcelona.
Professorat
Coordinador: Joan de Dalmau i Mommertz Enginyer Industrial. Professor a la International Space University.
Miquel Sureda Anfres. Professor a la Universitat Politècnica de Catalunya. Doctor en Enginyeria Aeroespacial.
Pol Guixé Jové. Gestor de projectes sènior d'espai a la Fundació i2cat i CEO a Fabrex. Màster en enginyeria aeroespacial.
Isaac Llorens Aymerich. Cap de segment espai a Sateliot. Enginyer en sistemes d'aeronavegació. MBA i Màster en estudis espacials.
Alberto García Rigo. Cap de Transferència Tecnològica a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Doctor en enginyeria de telecomunicacions.
Martí Jofre Julià. Soci a Factual Consulting. Enginyer de Telecomunicacions. Màster en Ciències Polítiques. Màster en Màrqueting,
Verónica Tercero Vargas. Coordinadora de l'estratègia NewSpace a la Generalitat de Catalunya. Enginyera de Telecomunicacions,
Josep Colomé Ferrer. Director de l'Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Doctor en Ciències Físiques.
Assumpció Termens Perarnau. Departament d'Observació de la Terra a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Doctora en Matemàtica Aplicada.
Estefania Blanch Llosa. Gestora Experta en Observació de la Terra a l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Doctora en Geofísica.
Mònica Roca i Aparici. Directora General a isardSat. Enginyera de Telecomunicacions.
Laia Romero González. Directora a Lobelia Earth. Màster en Oceanografía.