Sistemes ciber-físics aplicats a la indústria 4.0

Descripció

Aquest curs té com objectiu acostar de manera pràctica els diferents elements que conformen els sistemes cíber-físics que tenen aplicació en l'àmbit de la Indústria 4.0: els sensors, els sistemes encastats, les comunicacions de baix consum i la computació al núvol.

Al curs s'utilitzarà una placa de desenvolupament de Texas Instruments que incorpora els diferents elements (sensors, micro-controlador i comunicacions sense fil), i una Raspberry Pi que servirà per simular la computació al núvol per rebre, tractar, emmagatzemar i representar les dades. D'aquesta manera, en el curs es programarà un sistema ciber-fisic i s'integrarà amb un sistema de computació al núvol.

El curs inclou l'ús del material necessari (que s'haurà de retornar al finalitzar-lo). Els estudiants hauran de portar el seu ordinador portàtil amb el programari de virtualització VMWare Player/Workstation instal·lat i una màquina virtual pre-instal·lada. Un cop realitzada la inscripció es facilitaran els enllaços per descarregar el VMWare i la màquina virtual.

Enginyers i persones no especialitzades en electrònica, telecomunicacions i informàtica interessades en conèixer de manera pràctica els sistemes embedded i les comunicacions de baix consum, que son la base dels sistemes ciber-físics i són d'aplicació en l'àmbit de la Indústria 4.0.

Programa

1. Introducció als sistemes cíber-fisics

2. Sistemes encastats (sensors, micro-controladors
d'escala petita/mitjana, sistemes operatius de temps real)

3. Sistemes de comunicació sense fils (Wi-Fi, LoRa,
SigFox, 6TiSCH i NB-IoT)

4. Computació al núvol

5. Sessió hands-on 1: sensors + micro-controladors

6. Sessió hands-on 2: connectivitat Wi-Fi + cloud

7. Sessió hands-on 3: integració de la solució

Professorat

Dr. Pere Tuset-Peiró. Enginyer de Telecomunicacions. Professor d'Embedded Systems de la UOC
Dr. Francisco Vázquez-Gallego. Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya

Cursos relacionats

Introducció al "Blockchain"

CURS Disseny d'Instal·lacions i Compatibilitat electromagnètica (CEM)