Estàndards de comunicació i components Indústria 4.0

Descripció

La Indústria 4.0 o Quarta revolució industrial és la fusió de la segona revolució, de caràcter físic, amb la tercera revolució, de caràcter digital.

La segona revolució va ser l'origen del denominat món OT (Operations Technology) amb el desenvolupament de les enginyeries del procés, mecànica o elèctrica, i la tercera revolució ho va ser del món IT (Information technologies) amb les enginyeries en informàtica i telecomunicacions.

La quarta revolució es basa en la hibridació dels dos mons, donant lloc als sistemes ciberfísics, el que porta al repte denominat Convergència IT/OT, un repte de comunicació tant en l'àmbit tecnològic com pel que fa a les persones, és a dir, un repte d'interoperabilitat.

Des del punt de vista tècnic, les comunicacions han de ser segures, i des del punt de vista de les persones, han de ser pràctiques i operatives.

OPC-UA és ta tecnologia estàndard que ofereix una resposta a aquests reptes. Avalat per la majoria de companyies OT com Siemens, Schneider Electric, Omron o Beckhoff, i també per companyies IT com SAP, Microsoft, IBM o Amazon, es perfila com a tecnologia clau per la Indústria 4.0 i la Convergència IT/OT.

En aquest curs es tractarà l'OPC-UA, casos pràctics amb diverses alternatives tant de software com de hardware disponibles al mercat, i es veurà la seva relació amb altres estàndards del món de la Internet de les coses (IoT) tals com MQTT o REST.

Va dirigit a enginyers i tècnics en general amb interès per modelitzar i implementar productes/serveis d'IoT amb les comunicacions segures d'OPC UA. Especialment indicat per als gestors tecnològics, per avaluar casos d'ús d'acord amb l'Industria 4.0.

Programa

1. Introducció a OPC UA - Fonaments de les comunicacions d'IoT basats en OPC UA. Interrelació amb RAMI 4.0.
2. Introducció al modelatge amb UML - Arquitectura amb modelatge gràfic estàndard d'informació. Objectes, Tipus i Referències.
3. Model d'informació d'OPC UA - Especificacions d'accés a dades, esdeveniments i alarmes tant a temps real com històriques. Espai d'adreçament. Modelització UA
4. Serveis d'OPC UA - Serveis de recerca de servidors locals, navegació per l'espai d'adreçament, subscripció, crida de mètodes i creació de nodes.
5. Pràctica amb les aplicacions de prova d'UA - Configurar dispositius al servidor OPC, comunicar remotament amb client OPC i facilitar dades al Nùvol.
6. Seguretat d'OPC UA - Esquemes de seguretat per certificació, autenticació i autorització. Diagnosi de comunicacions segures. Redundància.
7. Casos d'ús en Indústria 4.0 - Àmbits d'aplicació bàsica, ús dels Companion Specifications i en IIoT.

Professorat

David Badia. Enginyer Industrial. Màster en Gestió d'Operacions (UPC). Expert en IoT industrial i sistemes MES. Director a INLEAN.
Xavier Pi. Enginyer Industrial. Expert en Internet of Things. Embedded Systems Working Group Chair (EIC). Docent a la UOC.