Ciberseguretat aplicada a la Indústria 4.0

Descripció

L'accessibilitat i l'optimització de recursos han afavorit la digitalització de la majoria de dades amb els que tractem diàriament. A més a més, a l'entorn industrial, que sempre ha sigut un entorn tancat on els processos de control i gestió tan sols eren accessibles des de llocs molt controlats i no comunicats amb la xarxa, han passat a estar controlats des de els llocs de treball, moltes vegades sense tenir en compte les implicacions que això pot tenir.

Per altra banda, exposar i emmagatzemar informació digital en les xarxes de comunicacions comporta una sèrie d'amenaces associades i el coneixement d'aquestes amenaces així com les eines necessàries per combatre-les es presenta com una obligació per a qualsevol treballador.

És necessari que ens plantegem quins riscos estem assumint si no fem un ús segur quan treballem amb Internet i quin impacte pot tenir per a l'organització i el mateix treballador. Hem de posar especial èmfasi en la conscienciació i la importància de la seguretat a Internet per evitar que es donin casos com la instal·lació de malware, ransomware, robatori de credencials i interrupcions de serveis degut a atacs de denegació de servei, entre altres. Alhora, també és necessari implantar les eines necessàries per mantenir la confidencialitat i la integritat de les dades que generem, emmagatzemem o enviem diàriament. Resulta vital per tant, estar informats i conèixer les bases de la ciberseguretat per evitar les situacions descrites, i molt especialment, a les estacions de treball on es porta a terme la major part de l'activitat laboral.

NOTA: Per treure el màxim rendiment del curs, cada participant haurà de portar el seu ordenador portàtil.

Dirigit a totes les persones que vulguin adquirir els coneixements bàsics per entendre i aplicar les pautes i els procediments fonamentals de seguretat a les estacions de treball i als sistemes de control industrial.

NOTA: Curs no bonificable per FUNDAE.

Programa

Sessió teòrica (5 hores):
1. Introducció a Indústria 4.0
2. Conceptes: big data, IoT, IoS i CPS (sistemes ciber-fisics)
3. Riscos: amenaces internes i externes
4. Enginyeria social: obtenció d'informació
5. Planificació i recomanacions de seguretat
6. Bones pràctiques

Sessió pràctica (3 hores):
1. Pràctica sobre securització d'un entorn industrial.
2. Eines d'ajuda a la detecció.

Professorat

Juan Salmerón. Enginyer Informàtic. inLab. FIB-esCERT (UPC)